Gadis ogos bercerita ;_;

Blog facebook Twitter skin


Cara nak disable right click - Tuto
Monday, January 28, 2013, 10:15 PM
Assalammualaikum ~

Arini as bosan, tak tahu nak watpe, jadi as terpikir nak buat tuto. Arini as nak teach cara nak buat Disable Right Click, nak tahu? Jom layan -,-'

P/S : Tuto ni ialah untuk mengelakkan CopyCats di belog anda! Jadi tuto ni has untuk org yg AntiCopyCats.


Mula-2 :-

                         Anda pergi ke Dashboard > Layout > Add Gadget > HTML / JavaScript
Dah jumpa? Then

Kedua :-
                       
                 Copy and paste code dibawah kat HTML / JavaScript, 

                     <script language="javascript">
var message="No CopyCats";
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}
function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}
if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}
document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false;")
</script>

Dah? Then tulis lah pape dekat kotak yang disable tu, contoh as buat 'No CopyCats'Jumpa? Then save, senang je kan? Selama mencuba! AND! kalau ada yang tak jadi, comments di bawah :)

: Thanks Fer Reading :
 : Bigbang Vip belog :



|